De Nederlandse Vlag

 
     
 

 
 
Hoewel het juiste geboortejaar van de Nederlandse vlag niet bekend is, wordt in het algemeen in overweging genomen dat de Geuzen in het jaar 1572 Gouda binnentrokken met vaandels van "orange, blanche, blou". Deze vlaggen werden de "Princevlaggen" genoemd om eer te brengen aan de Prins Willem van Oranje.
Geleidelijk ging de kleur oranje voor de bovenste baan in de vlag over in rood.
De vlag wordt echter pas in 1796 door de Staten-Generaal van de Bataafse Republiek officieel goedgekeurd.

 
 
  

  

 

Na de bevrijding van de Franse overheersing in 1813 ontstond weer verwarring over de bovenste baan en werd soms weer het oranje toegepast totdat in februari 1937 de kleur rood door een Koninklijk Besluit van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina was vastgelegd.
Op dagen dat Nederland zijn verbondenheid met het koninklijk huis laat zien, wordt de kleur oranje toegevoegd aan de vlag in de vorm van een oranje wimpel.

 

     
  

 
 

Deze eerste-dag-envelop (FDC) nummer NVPH-119, uitgegeven op 4 juli 1972, herdenkt het feit dat de Nederlandse vlag 400 jaar wordt gebruikt.
 

 

 

  De kleuren van de Nederlandse vlag (rood, wit en blauw) zijn diverse malen verwerkt in de ontwerpen van Nederlandse postzegels.
Hierbij gaan enkele voorbeelden.

 
 
 


 


 


 

 

 


  


 

 
 


 

 
 
 


 


 
  Deze "herinneringsenvelop" werd uitgegeven door de 25-jarige filatelistenvereniging "Philatelica", afdeling Vlissingen, in de periode 6-10 mei 1970. De enveloppen gingen mee op een ballontocht van 7 mei 1970.
Op de envelop zijn gebruikt de postzegels NVPH-970, "Bevrijdingszegel"-12 cent, 25 jaar bevrijding van Nederland, en NVPH-930, "Beneluxzegel"-25 cent, 25-jarig bestaan van de BENELUX, het samenwerkingsverband van BelgiŽ, Nederland en Luxemburg.
 
 

 

 

De Nederlandse vlag op buitenlandse postzegels
 

 
 


 

 
  Ter herdenking van het 200-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen de USA en de Nederlanden gaf de post van de Nederlandse Antillen een blokje uit met 3 vlaggen: (van boven naar onder) Nederland, de Antillen en de USA. Het portret van Peter Stuyvesant (gouverneur van Nieuw-Amsterdam/later New York) is prominent aanwezig.
 
 
 
 


 

 


 

 
  In 1956 gaf Suriname een postzegel uit ter herdenking van het 10-jarig bestaan van de CaraÔbische Commissie. Daarin hadden zitting Groot-BrittaniŽ, De Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk en Nederland. De vlaggen van deze 4 landen worden hier afgebeeld boven een kaart van het CaraÔbisch gebied.
 

 

  De Noordatlantische Verdragsorganisatie (NAVO), een alliantie van Westeuropese en Noordamerikaanse landen, hees haar vlag voor het eerst op 28 oktober 1953. De Navo-vlag is donkerblauw met in het midden een witte kompasster op een smalle cirkel. De cirkel is het symbool van eensgezindheid, de kompasroos stelt de gezamenlijke koers naar de vrede voor. De blauwe achtergrond staat voor de Atlantische Oceaan. Op de zegel worden de vlaggen van de (toen) deelnemende landen getoond.
 
 
 
 

 


 

 

 
  Nieuw-Zeeland gedenkt de ontdekking van TasmaniŽ door Abel Tasman in 1642. Op het schip de "Heemskerck" waait op het achterdek de Nederlandse vlag.


 

  De Nederlandse Antillen herdenken het "Saluut van de Andrew Doria" in 1776 bij St-Eustatius. Het Amerikaanse schip Andrew Doria komt legermateriaal inslaan op St-Eustatius en voert naast de Amerikaanse vlag ook de Nederlandse driekleur.
 
  In 1943 gaven de Verenigde Staten van Amerika een serie postzegels uit met de vlaggen van een aantal door de as-mogendheden (Duitsland en ItaliŽ) bezette landen, waaronder ook een zegel met de Nederlandse vlag.


 

 
 
 

     
     
 

Terug naar Filavaria Index