Een verkenning.....

De meeste mensen die Amsterdam bezoeken komen aan op het Centraal Station.
In het toeristenseizoen strompelen dan grote hordes over het Damrak naar het centrum van de stad: "De Dam".

 
     

Na ongeveer 300 meter vanaf het station ligt aan de linkerkant van het Damrak de "Beurs van Berlage".
Dit  monumentale gebouw werd gebouwd in de periode 1898-1903 naar het ontwerp van H.P.Berlage.
Het gebouw bood oorspronkelijk onderdak aan 4 beurzen:
goederenbeurs, schippersbeurs, graanbeurs en effectenbeurs.
Na het vertrek van de beurzen naar andere locaties werd het gebouw volledig gerestaureerd en gemoderniseerd. Tegenwoordig is het een multifunctioneel gebouw met een café-restaurant, feestzalen, tentoonstellingszalen en concertfaciliteiten.
De postzegel (rechts) die de Koninklijke PTT Nederland (KPN) uitgaf ter gelegenheid van haar beursintroductie in juni 1994 gunt ons nog een kijkje in de "oude beurs".

 

.

 

De Dam, centrum van Amsterdam
Het meest markante gebouw op de Dam is het Koninklijk Paleis. Dit paleis werd gebouwd tussen 1648 en 1665 als stadhuis van Amsterdam. Het oorspronkelijk ontwerp was van Jacob van Campen.  Het gebouw, dat rust op 13659 palen, wordt wel het "achtste wereldwonder" genoemd. In 1808 werd het stadhuis een "Paleis" door toedoen van Koning Lodewijk Napoleon.

Tegenwoordig heeft het paleis uitsluitend een representatieve functie.
Vooral bekend zijn de "balkonscenes" bij koninklijke gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld bij het huwelijk van Koningin Beatrix met Prins Claus von Amsberg op 10 maart 1966, zoals te zien is op de postzegel hieronder.

 
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Het Nationaal Monument op de Dam werd ontworpen door Oud, Raedecker en Grégoire en werd onthuld op 4 mei 1956. Het monument staat symbool voor het respect van de bevolking voor de Nederlandse slachtoffers van oorlog en vredesmissies waar ook ter wereld.
 

De Nieuwe Kerk aan de noordkant van de Dam is eigenlijk altijd een multifunctioneel gebouw geweest. In de Middeleeuwen was het ook godshuis en begraafplaats. Zo ligt Michiel de Ruyter begraven in de Nieuwe Kerk.

Wie even achter het Paleis gaat kijken treft daar het voormalige Hoofdkantoor aan van de PTT, gebouwd in neo-gotische stijl.  In 1992 werd het gebouw heropend als "Shopping Center Magna Plaza". Hieronder het gebouw in een stempel dat werd gebruikt t.g.v. de 40e Nederlandse Philatelistendag op 30 augustus 1952.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
  De Dam in 1905 (foto)   De Dam in 2005 (foto)  
 
   


Nederlandse telefoonkaart uit 2004 met een afbeelding van de DAM in de Gouden Eeuw.
In de periode 1341-1808 stond op de Dam ook een Waag (hier rechts van het midden)


Telefoonkaart uit 2004 met een afbeelding van de DAM in 2004.
Let ook op de tekst die van voor naar op de kaart achter doorloopt.