.

 
 

De Geschiedenis van Rusland

 
 

.

 
De eerste postzegels van Rusland werden uitgegeven in 1858. Rusland was toen een Keizerrijk, dat bestuurd werd door de tsaren van de familie Romanov (actereenvolgens Alexander II, Alexander III, Nicolaas II). Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) veranderde er veel in Rusland.

In 1917 ontketende het Russische volk een revolutie die de moderne geschiedenis zou veranderen. De bevolking snakte naar verandering. Rusland leed enorme verliezen in de Eerste Wereldoorlog tegen Duitsland. Voedsel en brandstof waren schaars, veel mensen stierven van de honger. Tsaar Nicolaas II werd hiervoor verantwoordelijk gesteld.
In maart 1917 (februari volgens de oude Russische kalender) brak er een algemene staking uit in Petrograd (Sint-Petersburg). De staking was een protest tegen de oorlogschaos. Nicolaas moest afstand doen van de troon en een groep revolutionairen, de mensjewieken, vormde een voorlopige regering. Deze regering viel snel omdat ze geen einde aan de oorlog kon maken. In november (october volgens de Russische kalender) grepen de bolsjewieken (=communisten) de macht. Ze maakten een einde aan de oorlog met Duitsland en onder leiding van Vladimir Lenin riepen ze het land uit tot de eerste communistische staat ter wereld, de Russische Socialistische Federatieve Sovjet Republiek (RSFSR).
Vanaf  30 december 1922 wordt de staat omgevormd tot de "Sovjet-Unie", de USSR: Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (in het Russische cyrillische schrift CCCP).
Deze staatsvorm zal blijven bestaan tot 1991.

.

Hierboven de "oude" zegels van Rusland tijdens het tsaren-regime. Afgebeeld wordt steeds het staatswapen, de dubbelkoppige adelaar.
Deze zegels zijn onderdeel van de series die werden uitgegeven in respectievelijk 1875, 1884, 1889,1889, 1908 en 1908.

.

 

Tsaar Nicolaas II

Laatste Tsaar van de Romanovs

 Eerste postzegel van het nieuwe regime:

"Zwaard doorbreekt de ketting"

1918

 
    Lenin op de barricaden als leider van de Revolutie    
   

.

   
Tijdens het bestaan van de Sovjet-Unie werden meer dan 6000 postzegels uitgegeven.
Hieronder een kleine selectie.
.
 

 
 

 

 
 

 

 
   

.

   

.

Einde van de Sovjet-Unie

In 1990 wordt Michael Gorbatsjov gekozen tot president van de Sovjet-Unie. Maar dat was niet voor lang. In augustus 1991 begint een reactionaire staatsgreep; lieden uit de geheime dienst KGB, leger en politiek wilden het sovjet-regime en de Communistische Partij (CP) redden door hervormer Gorbatsjov een halt toe te roepen. Ze bereikten het omgekeerde: het communistische regime werd definitief uitgeschakeld. Vervolgens haakten de andere republieken af, zodat Gorbatsjov onttroond en verweesd achterbleef, met een afgeknotte staat. Boris Jeltsin werd de nieuwe roerganger en pleegde ook een kleine staatsgreep: hij schorste de CP en nam haar eigendommen in beslag. In de nieuwe republieken namen de dienstdoende regeringen de macht in handen; ze werden meteen internationaal als zelfstandig erkend.

Op 25 december 1991 wordt de rode vlag van de Sovjet-Unie voor het laatst gestreken. De USSR houdt op te bestaan. Gorbatsjov treedt af als president. Jeltsin wordt president van het GOS, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, dat bestaat uit Rusland, Belarus en Oekraine.

Tot 1991 bestond de Sovjet-Unie dus uit 15 republieken:
Rusland (= Russische Federatie, met deelrepublieken Dagestan, KareliŽ, Tatarstan en TsjetsjeniŽ), OekraÔne, Wit-Rusland (= Belarus), Estland, Letland,
Litouwen, MoldaviŽ, ArmeniŽ, Azerbeidzjan, GeorgiŽ, Kazakhstan, KirgiziŽ, Oezbekistan, Tadzjikistan, en Turkmenistan.
Een aantal van deze landen was tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Sovjetunie ingelijfd.
 

.

Hieronder  wordt van elk van de "nieuwe" Russische Republieken ťťn postzegel weergegeven. Veel van deze landen geven nogal veel postzegels uit, want zij hebben ontdekt dat daar veel geld mee te verdienen is. Het gevolg is dat er nogal wat "illegale uitgiftes" zijn van deze landen. Een illegale uitgifte is een uitgifte die geen postaal doel dient en die niet bij de Wereldpostvereniging (UPU = Universal Postal Union) is aangemeld. Serieuze verzamelaars dus opgelet!

.Kazakhstan


Azerbeidjan


 

Turkmenistan


GeorgiŽ


Belarus (= Wit-Rusland)


MoldaviŽ

OekraÔne


Uzbekistan

Kyrgyzstan

Tajikistan


ArmeniŽ

Russische Federatie

     

.

Samenstelling:  Toon Oomens (2009)

.

  Opmerkingen.
De auteur heeft niet de pretentie dat de hierboven beschreven geschiedenis van Rusland volledig is. Veel details zijn weggelaten.
Voor uitgebreidere beschrijvingen wordt verwezen naar andere bronnen, waaronder website Wikipedia/Sovjetunie .

Bronnen.
1. Veel van de afbeeldingen zijn afkomstig van een veilingsite: www.kosel.com/nl/sh/aj.htm
2. Eigen verzameling.
3. Site van de Wereldpostvereniging:
www.upu.int/

 

.