.

 
 

Lundy en de Papegaaiduiker

 
 

.

 

De pijl geeft aan waar het eilandje Lundy ligt in het kanaal van Bristol, Zuid-West Engeland.

Postzegel uit de serie "Kusten in Zuid-West Engeland". Hier de rotsige kust van Lundy. Uitgegeven 8 februari 2005.

 

 


Lundy is een eilandje in het kanaal van Bristol. Het is 4,5 km lang en ongeveer 1 km breed.
Het eiland Lundy is een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Het behoort administratief tot het graafschap Devon.
Het eiland was geliefd als verblijfplaats van zeerovers, maar werd in de 19e eeuw eigendom van de familie van dominee William Hudson Heaven.
Martin Coles Harman kocht het eiland in October 1925 en riep zichzelf uit tot Koning. Koning Harman liet in 1929 zelfs 2 munten slaan, een van een halve Puffin en een van 1 Puffin. Maar dit ging The House of Lords te ver. Met een beroep op de Muntwet van 1870 werd Harman verboden nog munten uit te geven. Als straf moest hij ook tien Engelse ponden betalen!
De munten werden natuurlijk teruggetrokken en zijn nu 'collectors items'.

Toerisme en postzegels zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de ongeveer 30 vaste bewoners van het eiland.
Sinds 1887 was er wel een postkantoortje op het eiland, maar met het teruglopen van de bevolking besloot de Britse Post haar activiteiten aldaar te staken. Harman vervoerde nog op eigen kosten de post van en naar het eiland per boot.
Op 1 november 1929 werden op Lundy echter "eigen postzegels" (of "labels") uitgegeven.
De frankeerwaarden waren in "Puffins", genoemd naar een veel voorkomende vogel, de Puffin of Papegaaiduiker. De Puffin had dezelfde waarde als de Engelse Penny.
De zegels moesten wel aan de achterzijde van een envelop worden geplakt, en aan de vaste wal
moesten de brieven worden bijgefrankeerd met normale Engelse postzegels om door de Engelse posterijen te worden geaccepteerd.

Vele series postzegels zijn sinds die tijd verschenen, ook voor luchtpost.
Na de dood van de zoon van M.C.Harman in 1968, werd het eiland verkocht aan de Engelse "National Trust".


 
 

Postzegel van het eiland Lundy, uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de "locale post" (Local Jubilee).

 

Illustratie van een zeer zeldzaam aantekenstrookje van de Engelse posterijen. Deze strookjes werden geÔntroduceerd in Februari 1907.

 

.

 

 

De eigen "munten" van M.C.Harman (1929).

 

 Harman werd veroordeeld voor overtreding van de Muntwet.

 

De eerste "postzegels" van Lundy (1929)

 

De tweede serie "postzegels" van Lundy (1930).

.


2-puffin "label".
Stempel: "Lundy 29 may 1967"

Brief verstuurd van Lundy naar Shropshire via Bideford.
Gefrankeerd met Engelse zegel en gestempeld "Bideford - 30 MAY 1967 - Devon"

Geheel in overeenstemming met de regels werd op de achterzijde van nevenstaande envelop een "label" van Lundy geplakt.

.

De postmeester had het er maar druk mee op het eiland Lundy.
Om zoveel mogelijk omzet te maken (voor verzamelaars!) werden tientallen situaties en evenementen benut om speciale stempels te maken, of extra etiketten, zoals moge blijken uit de volgende selectie:

 

Ook het postkantoor van Bideford op het "vasteland" werd ingeschakeld. Men was zo gewillig om af en toe ook frankeermachinestempels toe te passen:

.

.

Bovenstaande brief werd op 12 september 1935 verstuurd van Plymouth (Devon) naar Lundy. Van 1 juni 1934 tot het uitbreken van de 2e Wereldoorlog was een speciale dienst in het leven geroepen om post per vliegtuig te vervoeren van Barnstaple naar Lundy: de "Atlantic Coast Air Services" (ACAS). Als vervoersbewijs werd een label bevestigd van een halve penny. Bij aankomst op Lundy werd nog een "postzegel" van een halve puffin geplakt en afgestempeld. Met de handtekening van de piloot van het vliegtuigje er nog op, is het een interessant poststuk geworden voor de (maakwerk)verzamelaar.

Bovenstaande brief werd op 2 mei 1962 verstuurd van Mortsel bij Antwerpen in BelgiŽ naar Lundy. De brief is blijkbaar aangekomen op Lundy op 5 mei 1962, zoals blijkt uit het stempel op de bijgeplakte "postzegel". Deze postzegel werd uitgegeven voor een een goed doel:  de "Anti-Malaria Campagne". Onderstaande illustratie toont het originele ontwerp van deze zegel. De naam van de ontwerper (Whiteley) en van de drukker (Harrison & Sons, London) zijn hier duidelijk vermeld.

.

.

De papegaaiduiker

(Eng: Puffin, Latijn: Fratercula Arctica)


De papegaaiduiker is een vogel van ongeveer 30 centimeter hoogte. Men noemt deze vogel wel de "clown onder de zeevogels".
Zijn uiterlijk is natuurlijk de oorzaak van zijn grote bekendheid en populariteit en niet alleen onder de vogelaars.   De belangrijkste oorzaken van die bekendheid zijn de vorm en de kleur van zijn snavel. Zijn zwartwitte kleed is onder de zeevogels niets bijzonders. De vorm van zijn lichaam daarentegen weer wel, maar de vorm en de kleur van zijn snavel zijn blikvangers en ook in de vogelwereld toch wel bijzonder. Erg hoog, slank en driehoekig van vorm en zomers en speciaal in het voorjaar met schitterende rode, gele en blauwe strepen. Zijn snavel is niet alleen een opvallend maar ook efficieŽnt instrument om Zandspieringen mee te vangen en vast te houden, waarvan hij, als hij jongen heeft, er soms wel zes tot zestig tegelijk in de snavel heeft, hetgeen een erg koddig gezicht is. In de winter is de snavelkleur veel minder opvallend en helder en dan heeft de snavel ook een wat andere vorm, veel minder hoog.



Om de Papegaaiduiker in zijn broedgebieden op te zoeken moeten wij naar de rotskusten van Noorwegen, Engeland, Ierland, Schotland, Frankrijk, IJsland, Spitsbergen, Nova-Zembla en Groenland. Daar broedt de Papegaaiduiker in grote kolonies van duizenden paren. Nog niet zo lang geleden werd de gehele populatie op vijftien miljoen paren geschat.
 

.

Zoals gezegd, toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Lundy
Men kan het eiland vanuit graafschap Devon bereiken met de boot vanuit Bideford of vanuit Ilfracombe, of met een helicopter vanuit Barnstaple.

Echte hotels zijn er niet, wel een echte ouderwetse Engelse pub.
Men verblijft in oude historische gebouwen: de oude schuur, de vuurtoren, het regentenhuis, het kasteel, enz.
De bezoekers zijn vooral natuurliefhebbers, wandelaars, klimmers en duikers.
Reserveren voor een vakantie op het eiland moet zeker een jaar tevoren, want de belangstelling is groot en het aanbod klein.

Nog een bijzonderheid: er is geen verkeer op het eiland, geen bus, geen auto, geen kameel, niets!
Dus altijd goede loopschoenen en stevige laarzen meenemen.

.

Auteur: Toon Oomens (Terneuzen, juli 2005)

.

Bronnen:
1. Stanley Newman: "Postal history, postmarks & cachets of Lundy Island", second edition, 1996.
2. Internet sites: diverse, waaronder  www.answers.com/topic/lundywww.lundyisland.co.uk/ 
3. Eigen verzameling.

.