.    
 
.
 

De bruggen van Londen

 
.    
  De rivier de Theems die door Londen stroomt, kent wel 30 verschillende bruggen.
In 2002 gaf the Royal Mail een serie postzegels uit bestaande uit 5 zegels met afbeeldingen van de bekendste Londense bruggen.
Hieronder een illustratie.
 
     
 
 
 


London Bridge in de Middeleeuwen
 

 
London Bridge is ťťn van de bekendste bruggen over de Theems. De brug wordt vaak verward met de Tower Bridge, die er inderdaad veel imposanter uitziet.
Na een aantal voorgangers in hout werd in 1176 begonnen met de bouw van een stenen brug die in 1209 werd voltooid. Om de brug te kunnen bekostigen werden er huizen en winkels op gebouwd, sommige met verdiepingen tot wel zeven hoog. De brug raakte hierdoor overvol. Aan de zuidzijde was een toegangspoort en een ophaalbrug.
De 19 bogen waaruit hij was opgebouwd belemmerden de scheepvaart en de pijlers zorgden voor gevaarlijke stromingen.
Doordat de brug zo vol was gebouwd (en daardoor ook veel te zwaar werd) konden ongelukken niet uitblijven. In 1212 of 1213 brak tegelijkertijd aan beide zijden brand uit, waardoor vermoedelijk enkele duizenden mensen om het leven kwamen. Een brand in 1633 verwoestte de helft van de brug. Uiteindelijk besloot men rond 1760 de huizen te verwijderen en ten behoeve van de scheepvaart de middelste twee bogen samen te voegen tot een geheel.

Aan het eind van de 18e eeuw werd vastgesteld dat de brug niet langer voldeed en ontstonden plannen voor een nieuwe.
Deze kwam tenslotte tot stand in de jaren 1824 - 1831. De nieuwe en sierlijke brug, ontworpen door John Rennie, telde 5 bogen.
Om het hoofd te bieden aan de groeiende verkeersstroom en verstopping van de binnenstad te voorkomen werd hij in de jaren 1902-1904 verbreed. De fundering was hiertegen echter niet bestand en bovendien ontdekte men dat de brug langzaam aan het verzakken was.
Rennies brug werd in 1968 verkocht aan de rijke Amerikaanse ondernemer Robert P. McCulloch voor een bedrag van 2.460.000 dollar. Een anekdote wil dat hij dacht Tower Bridge gekocht te hebben. De brug werd in stukken vervoerd naar Amerika, waar hij weer in elkaar werd gezet in Lake Havasu City in Arizona. Daar werd hij opengesteld in oktober 1971. Hoewel velen McCulloch voor gek verklaarden, werd de brug in Amerika een enorm toeristisch succes.
De opbrengst van de verkoop werd gebruikt voor de financiering van de huidige brug, die gebouwd werd tussen 1967 en 1972.
Het is een sobere constructie, bestaande uit drie betonnen overspanningen.
De brug is op zijn taak berekend, maar spreekt minder tot de verbeelding dan zijn voorgangers.


 
 
.
 
 


Tower Bridge
 

De Tower Bridge is een in 1894 voltooide basculebrug over de rivier de Theems in Londen en tegenwoordig een toeristische attractie. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt.
In de tweede helft van de 19e eeuw namen de commerciŽle activiteiten aan de oostkant van Londen dusdanig toe dat er behoefte ontstond aan een nieuwe oeververbinding stroomafwaarts van London Bridge. In verband met de scheepvaart van en naar de haven die zich op dat moment nog in the Pool of London bevond, was het niet mogelijk een vaste brug te bouwen.
De brug werd ontworpen door de stadsarchitect Horace Jones. Het ontwerp van Jones bestond uit een 244-meter lange basculebrug met aan weerszijden twee torens van 65 meter hoogte, gebouwd op landhoofden. De 61-meter brede opening tussen beide torens is in twee gelijke delen gesplitst, die binnen een minuut tot een hoek van 86 graden kunnen worden opgedraaid, zodat het scheepvaartverkeer kan passeren. Elk van de 2 delen weegt meer dan 1000 ton en is voorzien van een tegengewicht.


 
 
.
         
 


Blackfriars Bridge


Westminster Bridge


Millenium Bridge

 
  De Blackfriars Bridge is genoemd naar het Dominicaanse klooster dat zich hier vroeger bewoond (Dominicanen worden vanwege hun zwarte gewaden in Engeland 'zwarte broeders' genoemd) en loopt nu van de Inns of Court naar Tate Modern.
De eerste verbinding bij Blackfriars, was een stenen tolbrug, die in 1769 werd geopend. De huidige brug, een constructie van stalen bogen, werd in 1869 in gebruik genomen.
De brug kreeg internationaal enige bekendheid toen er in 1982 het dode lichaam van de Italiaanse bankier, Roberto Calvi werd aangetroffen.
Eerst dacht men aan zelfmoord, later kwam vast te staan dat Calvi vermoord was.
Westminster Bridge is de brug in Londen over de Theems tussen de wijken Westminster en Lambeth.
De huidige brug is de tweede die op deze plek ligt. Hij werd geopend in 1862 ter vervanging van de brug uit 1750, die de neiging had nogal heen en weer te zwaaien.
Westminster Bridge is een smeedijzeren brug met zeven bogen en gotische bewerkingen door Charles Barry, de architect van het Palace of Westminster.
De brug verbindt de parlementsgebouwen aan de westoever met de County Hall en het reuzenrad de London Eye aan de overzijde.
De 330-meter lange Milleniumbrug werd speciaal ontworpen voor voetgangers. Zij verbindt de City of London nabij St.Paul's Cathedral met het "Tate Modern" (museum op Bankside).
De brug werd geopend op 10 juni 2001, maar moest 2 dagen later worden gesloten omdat door de vele voetgangers de brug begon te slingeren.
De architecten Foster en Partners moest een aantal verbeteringen aanbrengen, waaronder dempers onder het loopdek en tussen het loopdek en de aanlegpiers, waardoor het esthetisch uiterlijk amper werd beinvloed.
De heropening vond plaats op 27 februari 2002. De brug heeft 18 miljoen Engelse Pond gekost, plus nog eens 5 miljoen voor de aanpassingen.
 
 

 
         
.


Eerste Dag Envelop (First Day Cover) van 10 september 2002

 
 
 
.