Koninklijke romance: Edward VIII en Wallis Simpson

 
     
 
De verzamelaars van Engeland (Groot-Brittanië) kennen ze wel, de vier zegeltjes met het hoofd van Koning Edward VIII. Het zijn de enige 4 zegels die werden uitgegeven tijdens het koningschap van Edward VIII. De duur van dit koningschap was minder dan een jaar, omdat Edward ervoor gekozen had af te treden. Hij wilde trouwen met zijn geliefde Mevrouw Wallis Simpson, een Amerikaanse van afkomst. Over zijn aftreden sprak hij toen de volgende woorden:

"Het is voor mij onmogelijk om de zware verantwoordelijkheid te dragen en om mijn taken als koning uit te voeren zoals ik dat zou willen, zonder de hulp en steun van de vrouw van wie ik houd."


De troonafstand van Koning Edward VIII staat bekend als een van de grootste constitutionele crises uit de Britse geschiedenis.
Tegelijkertijd is het ook een mooi liefdesverhaal.

 
 
 
Eduard Albert Christiaan George David Patrick, Engels: Edward (White Lodge, 23 juni 1894 – Parijs, 28 mei 1972) was van 20 januari 1936 tot 11 december 1936 koning van het Verenigd Koninkrijk en keizer van Brits-Indië. Hij stamde uit het Huis Windsor.

Edward was de zoon van koning George V en koningin Mary. Hij werd David genoemd door zijn familie en groeide op tussen kindermeisjes, die er Victoriaanse ideeën over tucht op nahielden. Toen zijn vader in 1910 koning werd, kreeg hij de titel Prins van Wales. Hij diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het leger, al stond de Britse regering hem niet toe aan het front te vechten. Hij vervulde daarnaast tal van koninklijke plichten. In de crisisjaren bezocht hij meermalen mijn- en fabrieksstreken die door grote werkloosheid waren getroffen. Ook legde hij vele reizen af door het Britse imperium.

Eduard VIII deed afstand van de troon, omdat hij wilde trouwen met de al twee keer gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. De Anglicaanse Kerk, waarvan Edward als koning het hoofd was, stond hertrouwen na een scheiding niet toe. Minister-president Stanley Baldwin stelde hem voor de keus zijn relatie met Simpson te verbreken of afstand van de troon te doen. Hij koos het laatste en vertrok naar het buitenland. Hij kreeg de titel hertog van Windsor. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug en maakte hij deel uit van de staf van het Britse leger. Kort daarop (juli 1940) werd hij benoemd tot gouverneur van de Bahama's. Dat bleef hij tot 1946.

Op 28 mei 1972 stierf Edward in zijn woning te Neuilly, nabij Parijs. Bij de baar in de St.Georges'Chapel (de prins wordt wel in Engeland begraven!) huilt Wallis: "Hij gaf zoveel op, voor zo weinig". Met dit laatste bedoelde zichzelf. Had Edward nog geleefd, dan had hij dat ongetwijfeld tegengesproken. Hij gaf de troon op, maar kreeg er liefde voor terug.

(bron:Wikipedia, 2008)

 
 

(Bessie) Wallis Warfield (Blue Ridge Summit, 19 juni 1896 - Parijs, 24 april 1986), was aanvankelijk de maîtresse en later de vrouw van de toen inmiddels afgetreden Britse koning Edward VIII.

Ze werd geboren in Pennsylvania en groeide op in Baltimore, Maryland. Ze trouwde in 1916 met de stevig drinkende marineofficier Earl Spencer jr.. Van hem scheidde ze in 1927 om vervolgens de maîtresse te worden van de Brits-Amerikaanse zakenman Ernest Simpson. Hij scheidde vervolgens van zijn vrouw om met Wallis te kunnen trouwen. Samen gingen zij in Engeland wonen en via allerlei connecties werd zij al spoedig voorgesteld aan de Britse kroonprins Edward. Zij zou vrijwel meteen zijn maîtresse worden. Het Britse hof volgde dit alles met argusogen. Een Amerikaanse vrouw, bovendien twee keer gescheiden, werd geen geschikte partij gevonden voor de Britse troonopvolger.

Wallis scheidde in 1936 ook van haar tweede man. In datzelfde jaar volgde Edward zijn vader, George V als koning op. Hij zou maar een jaar koning blijven. Zijn plannen om met Wallis Simpson te trouwen, vielen niet in goede aarde bij de koninklijke familie en al evenmin bij de regering onder leiding van Stanley Baldwin. Edward besloot daarop af te treden, omdat het hem onmogelijk was zijn taak te volbrengen  "without the support of the woman I love".

Na zijn aftreden, benoemde zijn broer, koning George VI hem tot hertog van Windsor. Na zijn huwelijk met Wallis, zou zij hertogin van Windsor worden. De titel koninklijke hoogheid werd haar echter onthouden. Het paar woonde de meeste tijd daarna in Neuilly, nabij Parijs. Voor de Engelse koninklijke familie bleef de hertogin tot aan haar dood persona non grata. Ten tijde van de begrafenis van haar echtgenoot zette ze voor het eerst sinds de crisis van 1936 voet op Britse bodem. Daarna ging het ook bergafwaarts met haar gezondheid.

(bron: Wikipedia, 2008)
 Foto van Edward en Wallis in hun huis in Frankrijk

 
 


 


Het is niet bij die ene uitgifte van 1936 gebleven voor wat betreft Koning Edward.


 

 
 

 
 

Deze souvenirkaart uit 1936 illustreert het jaar van de 3 Koningen.
20 januari 1936 Koning George V (links) sterft en wordt opgevolgd door Edward VIII (rechts)
11 december 1936: Koning Edward doet afstand van de troon en wordt opgevolgd door zijn broer als Koning George VI (midden).

 
     
 

 
  In 2006 werd het legendarische drie-koningen jaar 1936 nog eens onder de aandacht gebracht in het Verenigd Koninkrijk (United Kingdom) met een herdenkingsvelletje. Daarop zien we naast postzegels van de drie koningen George V, Edward VIII en George VI ook nog een postzegel van de huidige Koningin Elisabeth II. Voor elke vorst cq vorstin is de regeerperiode aangegeven.
De bloemen, linksonder de Narcis, linksboven de Roos, rechtsboven de Distel en rechtsbeneden de Klaver staan respectievelijk voor de Rijksdelen Wales, Engeland, Schotland en Noord-Ierland.
 
     
 

 
  Tot slot nog een bijzondere herinneringsenvelop.
Op 3 juni 1937 trouwde Edward, de Hertog van Windsor, met zijn geliefde Wallis Simpson.
De plechtigheid vond plaats in het plaatsje Monts in Frankrijk.
Dit huwelijk was aanleiding voor de produktie van bovenstaande geïllustreerde envelop met foto van het echtpaar en informatieve tekst.