De Dodo Vogel..........uitgestorven

In 1598 vertrokken onder leiding van Admiraal Jacob Corneliszoon van Neck en Vice-admiraal Wybrandt van Warwijck de zeilschepen Amsterdam, Gelderland, Zeelandt, Utrecht en Vrieslandt  vanuit Amsterdam voor een (ontdekkings)tocht naar Oost-Indië. Op 17 september 1598 arriveerden de Hollanders op een eiland in de Indische Oceaan, waar, na later bleek ook al Portugezen waren geweest. Ze noemden het eiland “Mauritius” naar de Stadhouder Prins Maurits van Oranje-Nassau.
Het leek een ‘paradijs op aarde’. Er was eten genoeg: varkens, kippen, geiten (uitgezet door de Portugezen), fruit, vis, schildpadden, tortelduiven en………..dodo’s. 
.
dodo tekening De dodo’s, wiens naam zou zijn ontleend aan het woord ‘doeda’ voor belachelijk in het Portugees of volgens andere bronnen aan het duifachtige gekoer van de vogels, waren
‘…..soo groot als by ons de swanen, met groote hoofden waarop een vel ghelijck of sy een kapken op hadden……..’
maar ze waren ook
‘…..seer tay om te eeten…….’
En daarom werden ze ook wel walgvogels genoemd.
oude tekening van een dodo

.

De dodo’s die niet konden vliegen waren gemakkelijk te vangen. Men dreef ze eenvoudigweg in een hoek waar ze geen kant meer op konden. Men greep dan het logge beest bij zijn poten. Daarbij moest men alleen uitkijken voor de snavel waar het beest gemene beten mee kon uitdelen. Door een aantal toevallige omstandigheden was de dodo echter in 1640 al uitgestorven op Mauritius. De dodo legde maar 1 ei per jaar, dus een grote aanwas was er niet. De loslopende varkens op het eiland slobberden ook met smaak de eieren op. En als er al dodo-kuikentjes waren ontstaan werden die wel opgegeten door de katten die vanaf de schepen ook aan land waren gekomen.
.
raphus cucullatus De dodo (in het Latijn: Raphus Cucullatus) werd vaak afgebeeld op postzegels van Mauritius. Een volwassen vogel woog ongeveer 25 kilogram. Deze vogelsoort kwam alleen voor op de eilanden Mauritius, Reunion en Rodrigues voor de Afrikaanse kust in de Indische Oceaan.
Deze postzegel toont het skelet van een dodo. Rechts is de onderzoeker George Clark beenderen aan het opgraven op Mauritius. In september 1865 had Clark een compleet skelet van een dodo verzameld dat hij schonk aan het Brits Museum in Londen, waar het nu nog steeds te zien is. skelet van dodo opgegraven
staatswapen van mauritius Hier komt een dodo uit het ei gekropen. Ook in het staatswapen van Mauritius komt de dodo voor.

 

Een dodo werd ook afgebeeld op een gouden munt die speciaal was geslagen bij het 25-jarig jubileum van de ‘Bank of Mauritius’.

munt van mauritius

.
Hieronder een FDC van Mauritius, uitgegeven 18 juni 1999.
De vier postzegels zijn afbeeldingen van schilderijen van lokale kunstenaars.
De Dodo ontbreekt ook niet op deze FDC. Links een mooie tekening:  "De blauwe Dodo".

fdc van Mauritius

.
Vanaf 25 juni 2007 was een serie postzegels, een blokje en een FDC verkrijgbaar in Mauritius onder het thema "The Dodo".
Hieronder de affiche van MauritiusPost met de aankondiging.

 


Verscheidene
postadministraties hebben enkele of series postzegels gewijd aan uitgestorven dieren.
Hieronder een kleine verzameling Dodo.


 

 
 

dodo op postzegel van cuba

dodo op postzegel van laos

 
dodo op postzegel van micronesia  
           
 

 
             
 
Het eiland Mauritius bleef onder het bewind van de Hollanders tot 1715. Toen namen de Fransen het over. In 1810 werd Mauritius een Engelse kolonie. Pas in 1968 verkreeg dit “tropische paradijs” zijn eigen zelfstandigheid. Maar dat heeft de dodo allemaal niet mee mogen maken.
.



Spot the Dodo!

(Noot: Toeristische informatie van het eiland Mauritius vindt U hier)

(Note: an excellent philatelic article in the English language on the Dodo bird is presented elsewhere. Click here to open this file)

 


Terug naar  INDEX  FILAVARIA