Amsterdam in zegels en beelden

 

.

 

 
  Moderne woonwijk: Amsterdam Zuid
(op de achtergrond) 1932.
Magere brug over de Amstel
Dubbele houten wipbrug.
Begijnhof
Het laatste begijntje stierf in 1971.
 

.

 

 

 
  1975:  Amsterdam 700 jaar
Een document dat op 27 october 1275 werd ondertekend door Graaf Floris V is het oudste authentieke stuk waarop de naam Amsterdam is vermeld.
De postzegel toont een eindeloze stoet van gaande en komende Amsterdammers.
Op de achtergrond een detail van een kaart met de Dam van Amsterdam.
  1975:  Portugese Synagoge 300 jaar
Na de 80-jarige oorlog (1568-1648) vestigden zich vele joden uit Spanje en Portugal in Nederland. In 1675 werd de Portugees-IsraŽlietische Synagoge geopend.  Dit gebouw is meer dan 300 jaar oud. Op de achtergrond een detail van een kaart van Amsterdam met de omgeving Mr.Visserplein waaraan de synagoge ligt.
 

.

 

 
  Eerste Openluchtschool 1930
Architect: J.Duiker
Burgerweeshuis 1960
architect: Aldo van Eyck
Montessori School 1983
architect: Herman Hertzberger
 

.

 

 
  350 jaar Universiteit van Amsterdam
1632-1982
100 jaar Vrije Universiteit Amsterdam
1880-1980
200 jaar Zeevaartkundig Onderwijs Amsterdam
1785-1985
 

.

 

 
  Mooi Nederland 2005
Het postzegelvelletje bevat vijf identieke postzegels van 39 cent. Het velletje "Mooi Nederland Ė Amsterdam" laat een levendig Amsterdam zien; overal zie je mensen, zowel Amsterdammers als toeristen, die al zwaaiend, fotograferend en fietsend door de stad toeren. De grachten met het Anne Frankhuis hebben zich verplaatst naar de Dam, waar tram 4 naar de RAI juist voorbij rijdt. Flamingo's uit Artis scharrelen rustig rond het IJ en Nemo en Carrť staan gebroederlijk naast elkaar aan het water. Een tweetal grote bouwkranen zijn achter de IJburgbrug aan het bouwen aan de nieuwbouwwijk IJburg. De toren van de beurs van Berlage, de Westertoren, de Rembrandttoren en de Munttoren staan naast de Arena, waar een voetbalspeler zich op de metro fly-over warmloopt voor een wedstrijd met Ajax. Een vliegtuig dat net vertrokken is vanaf Schiphol maakt het Amsterdamse plaatje compleet.
(tekst: www.filahome.com)
Dit velletje werd uitgegeven op 9 augustus 2005. De ontwerpster is Esther de Vries, die ook woonachtig is in Amsterdam.
 

.

 

 
  Deze gevelsteen van "De Vier Heemskinderen" bevindt zich op het pand Herengracht 394. Dit pand werd gebouwd in 1691. De gevelsteen is vermoedelijk uit dezelfde tijd. Typisch Amsterdamse gevel, compleet met hijsbalk. Een hijsbalk is een balk die door de topgevel van een gebouw steekt en kan worden gebruikt voor het takelen van goederen met touw en blok. Bovengedeelte van het poortje van de oude Amsterdamse Stadsschouwburg aan de Keizersgracht, met tekst van Vondel: "De wereld is een speel toneel, elk speeld zijn rol en krijgt zijn deel"  

.

 

 
  Op 13 juli 1885 vond de officiŽle opening plaats van het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade.
Architect was P.J.H.Cuypers (ontwerptekening hieronder).
Topstuk van het Rijksmuseum is de "Nachtwacht" van Rembrandt,
onderdeel van een wereldvermaarde verzameling van meer dan een miljoen kunststukken.
  
 

.

In Amsterdam, Zaanstreek, Kennemerland, ít Gooi en Utrecht werd in 1941 twee dagen gestaakt tegen het onmenselijke optreden van de Duitse bezetters jegens onze joodse medeburgers. De staking van 25 en 26 februari 1941 staat sindsdien symbool voor de bereidheid van de bevolking om samen pal te staan tegen racisme en terreur. Voorafgaand aan de staking waren door de bezetter diverse mensenjachten georganiseerd.
De (jaarlijkse) herdenking van de februaristaking is bij de dokwerker op het Jonas DaniŽl Meijer plein in Amsterdam. Het monument de Dokwerker is ontworpen en gemaakt door de beeldhouwer Mari Andriessen.
 

.

RAI of Rijwiel en Automobiel Industrie is een belangenvereniging voor de (Nederlandse) Auto- en fietsindustrie. Opgericht in 1893 als RI (Rijwiel Industrie) door een aantal rijwielfabrikanten. De eerste tentoonstelling vond plaats in Paleis voor Volksvlijt in 1895.
De naamsverandering van RI naar RAI gebeurde in 1900, nadat veel van de fietsfabrikanten zich ook bezig hielden met de fabricage van auto's.
De RAI zelf heeft zich verlegd als belanghebbende van de auto- en fietsindustrie naar een tentoonstellings- en congresorganisatie. Elk jaar worden er circa 50 internationale congressen en 70 beurzen gehouden. De RAI heeft een totale oppervlakte van 87.000 m≤ en is voorzien van 22 congreszalen.  De grootste evenementenhal heeft 12.900 zitplaatsen.

.

"Apies kijke in Artis"......
Artis in Amsterdam is de oudste dierentuin van Nederland, opgericht in 1838.
Niet zomaar een dierentuin, maar ook geroemd om zijn aquarium en zijn plantentuin.
Het "Java-eiland", een van de nieuwe eilanden
in het oostelijk havengebied van Amsterdam.

.

 

 
  De Gouden Koets is de koets waarmee de Nederlandse Koning of Koningin zich ieder jaar op Prinsjesdag begeeft naar de Ridderzaal van het Binnenhofcomplex om de troonrede uit te spreken. De Gouden Koets is niet van massief goud, maar delen ervan zijn bedekt met bladgoud.
Het rijtuig is gebouwd in Hollandse Renaissancestijl en is voorzien van symbolische ornamenten. Het werd ontworpen en gebouwd door de gebroeders Spijker, de latere autofabrikant, aan de Stadhouderskade 114. De Gouden Koets wordt getrokken door acht paarden.
De Gouden Koets was een geschenk van de bevolking van Amsterdam aan Koningin Wilhelmina. Het geld voor de koets was ingezameld door de "Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina".
Hij was bedoeld als geschenk bij haar inhuldiging tot koningin op 6 september 1898. Wilhelmina wilde echter geen geschenken ter gelegenheid van haar inhuldiging aannemen, en nam daarom de koets op de dag na haar inhuldiging tot koningin in ontvangst (7 september 1898).