De Bruggen van Parijs
 

 
     
 


 
 
Volgens bijgaand kaartje heeft de stad Parijs 37 bruggen over de Seine rivier.
Sommige zijn echte juweeltjes van bouwkunst, andere zijn ronduit lelijk.
Maar allemaal hebben ze door de eeuwen heen bijgedragen aan de economische bloei van Parijs en spelen ze voor zowel Parijzenaars als toeristen al sinds tijden een onmisbare rol in het verkeer tussen de twee stadsdelen.
Een relatief klein aantal van die bruggen is wel eens afgebeeld op een Franse postzegel.
Hieronder staan de zegels die ik heb kunnen vinden in mijn eigen verzameling en op enkele internet sites.

 
 

 

 
 
 

 
Allereerst twee zegels met meerdere bruggen erop. De eerste postzegel uit 1947 geeft een kijk op het centrum van Parijs, het Île de la Cité, met de prominent aanwezige Notre Dame kerk.
De brug op de voorgrond is de 232-meter lange Pont Neuf. Deze postzegel werd uitgegeven t.g.v. het 12e UPU Congres te Parijs. (UPU = Universal Postal Union).
De tweede zegel toont ook het hart van Parijs, nu vanaf de oostkant. De brug op de voorgrond is de Pont de la Tournelle (uit 1928). Op deze brug wordt de officiële waterstand van de Seine gemeten.
Direct daarachter de Pont Louis Philippe (uit 1862). Deze brug is genoemd naar koning Louis-Philippe.
Deze zegel werd uitgegeven als luchtpostzegel in 1950.




 

 
 
 






 

 

 

 

 

 

 

 

In 1978 nogmaals een postzegel met de Pont Neuf uit de serie "Toerisme".
Ondanks de naam van de brug is het de oudste brug van de stad.
De Pont Neuf werd gebouwd vanaf 1578.
De brug telt 12 bogen en bestaat uit 2 delen, 5 bogen naar de linkeroever en 7 bogen naar de rechteroever van de Seine.
 




Op 27 mei 1978 verscheen een eerste-dag-envelop (FDC) met de postzegel,
een aquarelle van Decares en een stempel met de afbeelding van Koning Hendrik IV,
waarvan een standbeeld staat in het midden van de brug aan het Vert-Galant plein.

 

 
 
 


  In 1985 werd de Pont Neuf ingepakt door de kunstenaars Christo en Jeanne-Claude.
Christo Javacheff is geboren in Bulgarije in 1935. Samen met zijn vrouw Jeanne-Claude Denat de Guillebon is hij vooral bekend geworden door zijn 'inpakkunst'.
Bovenstaande FDC kwam overigens pas uit in 2009.
 

 

 

 
 



 

 
  Gezicht op de Seine vanaf de Pont Neuf in Oostelijke richting. Op de achtergrond de Pont Saint-Michel. De huidige brug Saint-Michel werd gebouwd in 1857. De brug is versierd met medaillons waarin de letter N van Napoléon III is aangebracht. Hij is genoemd naar de chapelle Saint-Michel die hier vlakbij stond.
Op de kaart en de postzegel zien we de Conciergerie (grote toren links aan de rivier), met o.a. het Palais de Justice, en het torentje van de Saint-Chapelle er net boven uit (uiterst links).  De postzegel werd uitgegeven in 1947 t.g.v. het UPU congres te Parijs in dat jaar.
 
 
 
       
 



 


De Pont Royal, met een lengte van 133 meter, is een van de oudste bruggen van Parijs.  Deze werd geopend in 1689 en verbindt de Rue du Bac met Jardin du Carrousel.
 

Genoemd naar Lodewijk XIV, die hem financierde.


Een eerdere houten brug (uit 1632) was zo krakkemikkig door brand en aanvaringen, dat hij vervangen werd door de huidige stenen brug.


Op de pijlers bij de oevers staat een schaalverdeling met daarop de waterhoogten bij verschillende hoogwaterstanden in het verleden.
 

 
       
  De Pont au Change verbindt het Ile de la Cité met het Place de Châtelet. Deze 103-meter lange brug werd geopend in 1860 nabij de plaats waar vroeger de geldwisselaars kantoor hielden, vandaar de naam van de brug.
De afbeelding toont de Quai de l'Horloge met de Conciergerie (links) Ook is nog te zien dat deze brug de letter N van Napoleon III draagt net als de Pont Michel die in het verlengde ligt aan de andere kant van het Ile de la Cité.



 

 
       
       
       
 



 


Nog een luchtpostzegel. In 1949 werd deze postzegel uitgegeven bij een internationaal congres van telefonie en telegrafie.   Afgebeeld zijn het Grand Palais met op de voorgrond de Pont Alexandre III.
Deze brug en de tentoonstellingshal Grand Palais werden gelijktijdig gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900 te Parijs.
De eerste steen voor de bouw werd gelegd door de laatste Russische Tsaar Nicolaas II, de zoon van Tsaar Alexander III.  De brug is rijk versierd in art-nouveaustijl met Franse en Russische voorstellingen. De 32 straatlantaarns in de vorm van kandelaars vormen een romantische decoratie.

 
       

 


 

In 1978 verscheen een postzegel met een kunstwerk van de beroemde veelzijdige kunstenaar Bernard Buffet (1928-1999).
Afgebeeld zijn L'Institut de France (waarin een verzameling van academies) met op de voorgrond de Pont des Arts.
Deze voetgangersbrug was in 1804 de eerste ijzeren brug in Parijs.
Verzwakt door diverse aanvaringen werd de brug met minder bogen vernieuwd in 1984.

 



 

 
       
 


 


 

De Pont du Carrousel is hier afgebeeld naar een kunstwerk van Jean Dufy (1888-1964). Deze ijzeren brug werd gebouwd in 1834.
Door het drukker wordende verkeer kon de brug niet in stand worden gehouden.
In 1939 werd de brug geheel vervangen door een betonnen exemplaar.
 
 
  De drukste brug van Parijs nabij Place de la Concorde is gebouwd in 1791.
Voor een deel gebouwd met stenen van de verwoeste Bastille van 1789.

In 1810 liet Napoléon er acht standbeelden op zetten van generaals die tijdens zijn veldtochten gesneuveld waren. Tijdens de Restauratie stonden er 12 kolossale marmeren standbeelden van ministers, generaals en admiraals op, maar die werden er rond 1828 afgehaald omdat hun gewicht te zwaar op de brug drukte.

De standbeelden werden verplaatst naar Versailles.
 



 

 

 
  Er zijn nog maar enkele originele bruggen in Parijs van vóór 1900.  De meeste bruggen werden gerenoveerd of nieuw gebouwd in de 20e eeuw. Dat was nodig om het alsmaar groeiende verkeer te kunnen bedienen.
 
 
  Aanbevolen leesstof:
http://www.parijsalacarte.nl/bruggen.html