Rariteiten in de Filatelie

 

 
     
 


Bij het verzamelen van allerlei dingen komen altijd wel enige "rariteiten" voor. Zo ook dus in de filatelie.
Ik geef hierbij 2 voorbeelden.

 

 
     
 
  1. Nederland
De Nederlandse gelegenheidszegels van 1924 (roepnaam Redding 1924) zijn gewijd aan het 100-jarig bestaan van de twee reddingsmaatschappijen, namelijk de "Noord- en Zuid-Hollandsche Reddings-Maatschappij (NZHRM)" en de "Zuid-Hollandsche Maatschappij tot het Redden van Schipbreukelingen op de Kusten (kortweg ZHM)".
Er waren 2 zegels, één van 2 cent en één van 10 cent. De zegel van 2 cent, met een afbeelding van schepen in stormweer op zee, behoort tot de rariteiten:
  

Als je deze zegel (NVPH-139) niet kent zul je niet weten uit welk land deze zegel komt. Er staat namelijk geen Nederland op!

 

 
 
  2. Verenigde staten van Amerika
In 1963 verscheen in de USA het volgende zegeltje (afmetingen van de illustratie in werkelijkheid ongeveer 22 x 18 mm):
  

Deze Scott-1208 heeft ook geen landsnaam!
Als je deze zegel tegenkomt is het wel niet zo moeilijk om te bepalen uit welk land die komt; de Amerikaanse vlag en een plaatje met een afbeelding van het alom bekende Witte Huis in Washington zal wel duidelijk genoeg zijn.

 

 
     
 
  Toch zijn bovenstaande postzegels "rariteiten", want volgens internationale afspraken binnen de Wereldpostorganisatie (UPU) moet op elke postzegel naast een frankeerwaarde ook de naam van het land (tegenwoordig zelfs in Romeinse letters!) zijn vermeld.
Waarom de beide hierboven getoonde postzegels (zegels zonder landsnaam) toch een goedkeuring van de UPU hebben gekregen is voor mij een raadsel.

Bronnen
1. Handboek Postwaarden Nederland, aflevering B3
2. USCA Post, jaargang 34, nr 185, mei 2013
3. Postzegels uit eigen verzameling
 
     
     
     
 


Terug naar Posthoorn Overzicht

 
 


Terug naar Filavaria Index